Nuffnang Bersama Anda

Pulut Itam Jadi Koi Koci




Bahan2: untuk tepung
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung pulut hitam
3 sudu besar minyak
1 sudu kecil garam
1/2 cawan air ( anggaran)

Cara2:
Campurkan semua bahan & bancuh sehingga buleh dikepal.

Bahan2: untuk inti
2 cawan kelapa parut putih
(aku pakai desiccated coconut)
1 cawan gula merah
1 cubit garam
1 sudu besartepung gandum
1/4 cawan air

Cara2:
Gaulkan kelapa bersama gula merah & garam. Masukkan air. Kemudian, masak atas api sehingga agak kering. Kemudian masukkan tepung gandum. Fungsi tepung gandum dlm inti ialah untuk bagi dia senang dibulat2kan.

Bila tepung dan inti dah siap...buleh la mula membentuk. Amik sedikit tepung dan bulat2kan.Leperkan atas tapak tangan yg dan masukkan inti yg sudah siap2 dibulat2kan juga. Tutup tepung rapat2 & bulat2kan. Potong daun pisang dlm bentuk bulat kemudian, buat bentuk kon. Masukkan tepung & inti tu dan bungkuslah.Kukus dlm 25 minit cenggitu.

Tips: Selalunya orang kampung akan rendam dlm minyak tepung yg sudah dibubuh inti.Minyak tu aceli untuk tak mau bagi kuih melekat kat daun.

gua....

Read Users' Comments (0)

0 Response to "Pulut Itam Jadi Koi Koci"

Post a Comment